Orkel

Orkel kombibalpressar i MP-, MC- och X-serien

Information

FÖRPACKNING AV FINFÖRDELADE MATERIAL

Balar är inte längre bara hö, ensilage eller halm.

Vi presenterar ett system från norska Orkel AS för balning av finfördelade material. Materialet som ska balas kan vara till exempel noggrant hackad majs, kutterspån, torv, krossad spannmål, papper, plast, avfall eller kompost.

Historien började för fem år sedan i Schweiz. Det fanns ett behov av att flytta och sälja majs som odlas i dalarna upp till bergen. Efter detta upptäckte man att även andra material behövde effektiv komprimering för transport och hållbarhet.

Orkel-balpressarna är lätt flyttbara, inplastande rundbalpressar för lokal användning.

De är försedda med inmatningsbord, transportör, balkammare och inplastare. Inmatningsbordet fylls med lämplig lastare och transportören fyller balkammaren uppifrån. Balen komprimeras i balkammaren och binds med nät eller plast. Efter bindningen flyttas balen till inplastaren och plastas in med önskad mängd plast.

Maskinen fungerar helt automatiskt med eget hydraulsystem.

Produktiviteten är cirka 30–60 balar i timmen. För balar med majs eller krossad spannmål betyder detta 50–60 ton per timme. Det ryms rejält över tre kubikmeter kutterspån i en bal.

Tekniken gör det möjligt att packa olika slags lösa material i ett praktiskt paket. Det lufttäta paketet är färdigt för transport och förvaring, skyddat för väder och vind.

Förpackningskostnaderna för exempelvis torv och spån är betydligt lägre än med traditionella fyrkantiga paket. Såväl köparen som säljaren får fördelar på detta sätt.

Maskinerna används för närvarande i alla världsdelar.

Orkel MP belönades med DLG:s silvermedalj på Agritechnicamässan i Tyskland 2003.

www.orkel.com

Bildgalleri

Broschyrer

Videofilmer